Identitatea si alegerea unei profesii sunt interconectate

Maria Knoth Humlum este autoarea unui studiu foarte interesant  "An economic analysis of identity and career choice" publicat la inceputul anului in Economic Inquiry. Este asistent universitar la Catedra de Economie si Business la Aarhus University, Danemarca. Maria a acceptat sa raspunda catorva intrebari privind identititatea si alegerile profesionale pentru Proiectul Jocul orb.


1. Care este relatia dintre cariera si alegerea unei profesii ? Are vreo legatura cu sexul?

Identitatea si alegerea unei profesii sunt interconectate. In studiul nostru am identificat doi factori care masoara aspecte ale identitatii individuale si am aratat ca acesti factori influenteaza alegerea unei profesii la tineri. In mod concret, am aratat ca indivizii care sunt orientati spre latura sociala prefera o cariera in stiinte umane, stiintele naturii sau sanatate in timp ce indivizii care sunt orientati spre latura profesionala aleg mai ales o cariera in business, drept sau stiinte sociale. Patternul este similar pentru femei si pentru barbati insa femeile orientate spre cariera aleg mai ades profesii in domeniul ingineriei sau stiintelor naturii.

2. Uneori oamenii se insala atunci cand isi aleg profesia. Cu toate acestea putem afirma ca alegerea lor este relevanta pentru o anumita parte a identitatii lor?

Rata de abandon pentru studiile superioare este destul de ridicata ceea ce sugereaza ca intr-adevar tinerii fac cel putin o greseala de inceput in alegerea carierei. Totusi aceasta constatare nu implica faptul ca alegerea pe care au facut-o nu se muleaza pe  identitatea lor.  Putem sa ne imaginam individul ca fiind un set de categorii sociale si, atunci cand acesta face o anumita alegere profesionala, ea poate fi mai apropiata de o parte sau de alta a identitatii lui, de anumite categorii sociale din acest set.

3. Este posibil sa schimbam o anumita parte a identitatii noastre pentru a ne mula pe anumite job-uri?
Nu cred ca exista un raspuns categoric la intrebarea asta...

4. Persoanele cu mai multe cariere de-a lungul vietii - de ex. doctorii care fac politica, avocatii care devin oficialitati, arhitectii care demareaza afaceri etc - au mai multe fatete ale identitatii sau isi gasesc, pur si simplu, de-a lungul profesiei un al doilea drum care se potriveste mai bine identitatii lor?
 
Punctul meu de vedere este axat pe faptul ca identitatea este multidimensionala iar faptul ca un individ urmeaza mai multe drumuri profesionale, pe parcursul vietii sale, nu inseamna ca alegerea initiala nu i se potrivea ci pur si simplu ca are mai multe fatete.

***
In cadrul Proiectului Jocul Orb, mai puteti citi interviuri cu Cristian Lupsa, Cristina Bazavan, Tincuta Apateanu, Bogdan Voicu, Vlad Stroescu.

Comentarii